Το κερκυραϊκό φάσκελο έχει καθαρά δυτική προέλευση. Μας ήλθε από την Ιταλία κατά την βενετοκρατία και η χρήση του υιοθετήθηκε και καθιερώθηκε από τους Κερκυραίους.
Η προέλευση του χάνεται βαθιά στους αιώνες. Οι πιο παλιές μαρτυρίες είναι αιγυπτιακές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές. Συμβόλιζε το αιδοίο και χρησίμευε σαν φυλαχτό κατά της στειρότητας.
Οι Ρωμαίοι εφτιαχναν σχετικά φυλακτά (που τα κρεμούσαν από το λαιμό ή από την μέση), κατά της στειρότητας. Τα παρακάτω ήταν από τα πιο διαδεδομένα:
Περιέγραφαν μάλιστα την κίνηση ως εξής: “Inserto pollice inter medium et indicem, ita ut pollex ipse insertus emineret, et apparet, reliquis digitis in pugnum contractis.”
Η κίνηση, ακόμα σήμερα, ονομάζεται “mano in fica” ( fig hand, feigenhand).
Με την επικράτηση του χριστιανισμού, η παπική εξουσία απαγόρευσε την απεικόνηση/αναπαράσταση των φαλλικών συμβόλων και έτσι τα μενταγιόν κράτησαν μόνο το ένα σκέλος.
Με την πάροδο των αιώνων έχασε την πρωταρχική έννοια και πήρε αντιβασκανικό/προσβλητικό/χλευαστικό χαρακτήρα.
Ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιοχές στην Ιταλία, έχει προσβλητική έννοια, ακριβώς ίδια με την κερκυραϊκή.
Όρσε!
όρσε! (επιφώνημα) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :από το β` ενικ. πρόσ. προστ. όρισε του ρ. ορίζω] συνήθως με υβριστική ή χλευαστική σημασία, να, ορίστε: Καββ. ” Ορσε και τούδωσ` ένα φάσκελο” “Ορσε να μην στα χρωστάω!”
* * *
Leave A Comment