Οταν τελειώσει ο εσπερινός την Κυριακή της Τυροφάγου στα χωριά Επίσκεψη, Κληματιά και Νυμφές της περιοχής Ορους της βόρειας Κέρκυρας, τελείται το δρώμενο «Χορός των παπάδων».
Ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και τίθεται επικεφαλής του χορού, ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους ιερείς, τους δημοτικούς άρχοντες, τους γέροντες και τους υπόλοιπους άντρες που μπαίνουν στη σειρά κατά τάξη ηλικίας.
Ο χορός χορεύεται χωρίς όργανα, στο ρυθμό του κερκυραϊκού και απαραίτητα χωρίς την παρουσία γυναικών.
Θέμα του τραγουδιού είναι ο αντίστοιχος με τα επίγεια επουράνιος χορός, ο οποίος περιγράφεται, μετά τη δοξολογία του τριαδικού Θεού. Χορεύουν οι δώδεκα απόστολοι με πρωτοχορευτή τον Πέτρο. Τον ρυθμό δίνουν οι προφήτες που τραγουδούν και παίζουν όργανα. Καλεσμένοι στη γιορτή, από την Παναγία, είναι όλοι οι άγιοι (προπάτορες, μάρτυρες, ιεράρχες και όσιοι).
Ο πρωτοχορευτής παπάς σέρνει το χορό τραγουδώντας πρώτος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλαμβάνουν ως εξής:
Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα να ‘χει πάσα ημέρα.
Χορός: Δόξα να ‘χει πάσα ημέρα και ο Υιός με τον Πατέρα.
Πρωτοχορευτής: Δόξα να, δόξα να, δόξα να ‘χουν και τα τρία.
Χορός: Δόξα να ‘χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία.
Και ούτω καθεξής, μέχρι να ολοκληρώσουν όλο τον δοξαστικό αίνο. Αμέσως μετά έρχονται γερόντισσες με όργανα (δυο βιολιά, ακορντεόν, δυο κιθάρες και κύμβαλα). Μπαίνουν στη μέση του κύκλου του χορού και χορεύουν τον κερκυραϊκό. Στο κεφάλι τους φορούν τα παραδοσιακά άσπρα μαντίλια. Δεν κρατιούνται από το χέρι, αλλά με άσπρα μαντίλια.
Ο Κλήμης θεωρεί ότι ο χορός αυτός είναι κατάλοιπο του Μαιναδικού Θιάσου των αρχαίων, που ετελείτο στην περιοχή του Ορους από το 500 π.Χ.
* * *
“…απαραίτητα χωρίς την παρουσία γυναικών” ;
Στο βίντεο χορεύεται με την παρουσία γυναικών, αλλά και μασκαρεμένων που πετούν σερπαντίνες !