Η καμπάνα χρησιμοποιείται από την προχριστιανική εποχή και τη συναντάμε στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Ρώμη όπου επί Αυγούστου τοποθετείται καμπάνα μπροστά στο Ναό του Δία, για να σημαίνει την έναρξη και την λήξη των ιεροτελεστιών. Παλαιότερα χρησιμοποιούνται μεγάλα κομμάτια μετάλλου τα οποία αναρτούν με σχοινί και τα κρούουν με μεταλλική ή ξύλινη ράβδο, όπως τα σημερινά σήμαντρα.
Εκκλησιαστικό όργανο
Η καμπάνα εμφανίζεται στη χριστιανική εκκλησία μετά το τέλος των διωγμών. Τα χρόνια εκείνα οι λεγόμενοι «Θεοδρόμοι» ή «λαοσυνάκται» γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και ειδοποιούν τους χριστιανούς για τον τόπο και την ώρα της λατρείας των. Πολλές φορές όμως και ο ίδιος ο ιερουργός μετά τη συνάξη, ενημερώνει τους πιστούς για την επόμενη σύναξη.
Με το τέλος των διωγμών αρχίζουν να κατασκευάζονται στη Δύση – και κύρια στα μοναστήρια- μεγάλες καμπάνες, και μάλιστα για πρώτη φορά από το γνωστό χαλκό της Καμπανίας, γι’ αυτό και παίρνουν την ονομασία «καμπάνες». Η χρήση τους επικρατεί σύντομα στη Δύση και στολίζονται με επιγραφές και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ κατά τα εγκαίνιά τους βαφτίζονται με αγιασμένο νερό και λάδι.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι καμπάνες εισάγονται από τη Δύση πιθανόν κατά τον 9ο αιώνα και καθιερώνονται προοδευτικά στη λατρεία. Η χρήση τους απαγορεύεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας με εξαίρεση τις περιοχές του Αγίου Όρους, των Ιωαννίνων και μερικά νησιά.
Η Δυτική τελετή της ευλόγησης
Καθώς οι καμπάνες έχουν στενή σχέση με τη ζωή των Χριστιανών, επικράτησε η συνήθεια να ευλογούνται πριν τοποθετηθούν στο καμπαναριό. Η συνήθεια αυτή τηρείται μέχρι σήμερα στη Δυτική Εκκλησία αλλά όχι στην ελληνική Ορθοδοξία.
Η καμπάνα που πρόκειται να ευλογηθεί, τοποθετείται στον καθορισμένο τόπο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολο σε κάποιον να την περιδιαβεί και να την χτυπήσει. Η ευλογία μπορεί να γίνει σε μέρα γιορτής είτε στο εσωτερικό του ναού είτε έξω από αυτόν. Το «Ευχολόγιο» της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρει όλη την τελετή κατά περίπτωση. Μετά την Ευχή ο λειτουργός ραντίζει με αγίασμα την καμπάνα και αφού βάλει λιβάνι, τη θυμιατίζει ενώ ψάλλεται ο Ψαλμός 149 «Ψάλλετε στον κύριο και ευλογείτε το όνομά του. Αλληλούια». Στη συνέχεια ευλογεί τους πιστούς λέγοντας «Ο Θεός που είναι πανάγαθος και συγκροτεί την Εκκλησία του από όλους τους λαούς, είθε να ευλογήσει όλους εσάς που παρευρεθήκατε με ευλάβεια στην ευλογία αυτής της καμπάνας. Αμήν».
Η παλιότερη κωδικοποίηση
H παλαιότερη κωδικοποίηση της τελετής της ευλόγησης βρίσκεται στο «Liber Ordinum», γραμμένο στα μοζαραβικά. Η τελετουργία περιγράφεται επίσης και στο Sacramentarium Gelasianum (8ος αι.), ενώ τελειοποιείται στο «Ordo ad signum ecclesiae benedicendum» του 14ου αι.
Η τελετουργία είναι τότε σχεδόν σαν βάφτιση, γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από επίσκοπο και προβλέπει τα εξής:
- Εξιλασμό της καμπάνας με νερό αναμειγμένο με αλάτι και λάδι (το τελευταίο εξαλείφεται από τον 18° αι).
- Χρίσμα. Συνολικά έντεκα χρίσματα, εφτά στην εξωτερική επιφάνεια, τέσσερα στο εσωτερικό.
- Ονομασία: Σε χρήση από τον 10° αιώνα, καθιερώνεται από τον πάπα Ιωάννη Η’, όταν για πρώτη φορά δίνει το όνομα σε μια καμπάνα του Αγ. Ιωάννη στο Λατερανό.
- Λιβάνισμα. Τοποθέτηση του θυμιατού κάτω από την καμπάνα, ώστε το λιβάνι να συγκεντρώνεται στο εσωτερικό. Καίγονταν λιβάνι και σμύρνα. Ακολουθούσε έρανος και ορισμένες φορές λιτανεία.
Αυτή η τελετουργία κρατά μέχρι το 1992. Τότε απλοποιείται και διατηρείται μόνο η ευλόγηση μαζί με το «απλό» λιβάνισμα. Η τελετή γίνεται πλέον από επίσκοπο αλλά και απλό πρεσβύτερο, ενώ η κωδικοποίηση της νέας αυτής τελετουργίας περιγράφεται αναλυτικά στο ευχολόγιο της Συνδιάσκεψης Ιταλών Επισκόπων.
Ευλογία καμπάνας στον Ντόμο
Ο Παναγιώτης Σαμαρτζής μας διασώζει στις «Καθημερούσιες Ειδήσεις» τελετή αγιασμού καμπάνας στην καθολική μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου (Duomo). Πρόκειται για τη μία από τις τρεις καμπάνες που ακόμα και σήμερα ακούγονται από το καμπαναριό της. Είναι φτιαγμένη στη Βενετία ενώ οι άλλες δύο κατασκευάστηκαν στην Κεφαλονιά στο χυτήριο Χαράλαμπου Μικελέτη στα 1788 και 1819 (ο συμπολίτης Γεράσιμος Δημουλάς έχει καταγράψει στις κερκυραϊκές εκκλησίες περί τις 135 καμπάνες κατασκευασμένες στο χυτήριο αυτό).
Γράφει ο Σαμαρτζής τον Απρίλη του 1858:
«Τη 8 τρέχ.: Έστησαν εις το μέσον της Λατινικής Εκκλησίας (Domo) τρία ξύλα εις τα οποία ύψωσαν έναν κώδωνα, τον οποίον έφεραν εσχάτως εκ Βενετίας και τον οποίον εστόλισαν με διάφορα άνθη. Ακολούθως οι ιερείς τον εδιάβασαν δι’ αρκετήν ώραν, όπου ήτο πλήθος λαός και τέλος τον ωνόμασαν Elena, Arsenio, Giacomο και Spiridione. Προς τας 5 μ.μ. τον ανέβασαν εις το κωδωνοστάσιον με ζητωκραυγάς.»
Στον Άγιο
Παρά το ότι στο Ορθόδοξο Ευχολόγιο δεν περιλαμβάνεται ευλόγηση καμπάνας, οι δύο μεγάλες καμπάνες του Αγίου έχουν ονόματα, «Αγγελική» και «Μαρία», χωρίς να είναι ως τώρα διευκρινισμένο το πώς έγινε. Ακολουθήθηκε κάποια στιγμή η δυτικότροπη ευλόγηση; Δόθηκαν τα ονόματα δωρητριών; Πιθανόν μια προσεκτική μελλοντική έρευνα να δώσει την εξήγηση.
Γιώργος ΖουμποςΌπως δημοσιεύτηκε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», 28/01/2017
ΠΗΓΕΣ:
- Παναγιώτης Σαμαρτζής, «“Καθημερούσιαι Ειδήσεις” Κέρκυρα 1854-1867», ΕΛΙΑ, Αθήνα, 2000 (σ. 109)
- Σεραπίων Μιχαλάκης (Αρχιμ.), «Οι κώδωνες (καμπάνες) των εκκλησιών», στο www.ecclesia.gr (1/2017)
- Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, «Ευχολόγιο», Έκδοση Συνοδικής Επιτροπής για τη θεία λατρεία, 2015 (σ. 400-407)
- http://www.liturgia.it/sacramenti/benedizionale.pdf , σελ. 397
- Mario Righetti, «Manuale di storia liturgica», vol. IV, σελ. 525-535
______________________________________________________________________
Ευχαριστίες οφείλονται στους συμπολίτες Σπύρο Ιωνά, Σπύρο Γαούτση και Γεράσιμο Δημουλά για τη βοήθειά τους
Leave A Comment