Στη ρότα του Κολόμβου
Είχαμε από καιρό προγραμματίσει για σήμερα την παρουσίαση του τόμου «1900/ Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο “Ναύαρχoς Μιαούλης”». Συμπτωματικά, μεθαύριο Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, το τοπικό Παράρτημα HJ-34 CORCYRA της AHEPA και ο Ναυτικός Σταθμός διοργανώνουν από κοινού στην αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, την παρουσίασή του.
Το βιβλίο αναφέρεται στον πρώτο διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού από πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού την αυγή του περασμένου αιώνα, στην επίσκεψή του στις Η.Π.Α και στη θερμή υποδοχή που έτυχαν οι Αξιωματικοί και το πλήρωμα του τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την Ελληνική ομογένεια. Είναι μια έκδοση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Αβέρωφ.
Την παρουσίαση στην Αναγνωστική θα κάνουν οι κ.κ. Γιώργος Κεντρωτής (Καθηγητής Τμ. Ξεν. Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας) και Θεοδόσης Νικολαΐδης, (Αν. Καθ. Τμ. Ιστορίας) ενώ θα συνομιλήσουν με το κοινό οι συγγραφείς Στέφανος Μίλεσης, ιστορικός και Παναγιώτης Τριπόντικας, Αντιπλοίαρχος ΠΝ.
Εμείς αναφέρουμε μερικά στοιχεία για το βιβλίο, παρουσιάζουμε δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα και σημειώνουμε τα ονόματα των Κερκυραίων οι οποίοι συγκαταλέγονταν στους 215 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναυτοδίοπους του πληρώματος.
Το κατόρθωμα είχε σχεδόν ξεχαστεί
Στον πρόλογό του ο αντιναύαρχος ε.α. Κ.Γ. Καταγάς γράφει μεταξύ άλλων:
«Ο υπερατλαντικός πλους του Ευδρόµου “Ναύαρχος Μιαούλης” µε Κυβερνήτη τον Παύλο Κουντουριώτη το 1900 που έφερε την Ελληνική πολεµική Σηµαία για πρώτη φορά από της γενέσεως του Ελληνικού κράτους µακριά στην Καραϊβική και στις ΗΠΑ, ήταν ένα ναυτικό κατόρθωµα από τα πιο σηµαντικά της νεώτερης ιστορίας του Πολεµικού µας Ναυτικού. Μιας ιστορίας γεµάτης µε ναυτικά πολεµικά κατορθώµατα σε όλους τους πολέµους και δράσεις κατά τον 20oν αιώνα όπως στους µετέπειτα Βαλκανικούς πολέµους και κατά τον Βον παγκόσµιο πόλεµο.
Αυτό το κατόρθωµα δεν ήταν πολεµικό. Εγινε εν ειρήνη, στο χάραµα του 20ου αιώνα και έδειξε πρώτα πρώτα πως αυτοί που το αποφάσισαν και περισσότερο αυτοί που το εξετέλεσαν είχαν βαθειά κατανοήσει την σπουδαιότητα µιας ξεχωριστής και αποκλειστικής αποστολής του Πολεµικού Ναυτικού ενός ναυτικού έθνους. Της αποστολής η οποία στην γλώσσα της Ναυτικής Στρατηγικής; λέγεται: Ναυτική Παρουσία (ΝαναΙ Presence) και περιλαµβάνει και την επίδειξη της Σηµαίας σε φιλικά ναυτικά κράτη. Συγκεκριµένα µε αυτήν την αποστολή σε εκείνα τα κράτη στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, στα αχνάρια του Κολόµβου, στον νέο κόσµο και στις φιλελληνικές ΗΠΑ που από τότε άρχισαν να κτίζουν µια ναυτική υπερδύναµη ακολουθώντας τις προτροπές του δικού τους ιστορικού και θεωρητικού της θαλάσσιας ισχύος Ναυάρχου Alfred Thayer Mahan, και στις οποίες ΗΠΑ ήδη ανδρωνόταν µια ελληνική οµογένεια που ζητούσε να ιδεί και να χαιρετίσει µε δάκρυα χαράς την επίσηµη ελληνική Σηµαία.
Και ήταν κατόρθωµα γιατί αυτός ο υπερατλαντικός πλους γινόταν για πρώτη φορά από την γένεση του νέου ελληνικού κράτους από πλοίο του Πολεµικού Ναυτικού και αυτό το πλοίο δεν ήταν κατασκευασµένο για τέτοιες υπερωκεάνιες αποστολές.
Είναι αλήθεια πως αυτό το κατόρθωµα είχε σχεδόν ξεχαστεί. Στις γενιές των Αξιωµατικών του Ναυτικού που ακολούθησαν εκείνη την λαµπρή γενιά των Αξιωµατικών που το κατόρθωσαν µε kυβερνήτη του “Μιαούλη” τον Παύλο Κουντουριώτη, καθώς περνούσαν τα χρόνια έγινε µια θολή ανάµνηση, κάτι σαν θρύλος αυτός ο υπερατλαντικός πλους του “Μιαούλη” του έτους 1900.»
Κατάπλους στην Νέα Υόρκη
Ο “Μιαούλης” σάλπαρε από τον Πειραιά στις 5 Ιούλη 1900 και μετά από περιπετειώδες ταξίδι έφθασε στο Νέο Κόσμο. Στις 13 Σεπτέμβρη 1900, στις 6.10’ το πρωί, αποπλέει από τη Φιλαδέλφεια όπου είχε μείνει εννιά μέρες και κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη.
«Μετά από ένα 24ωρο ταξίδι και ακριβώς το πρωί της 14ης Σεπτεµβρίου, φάνηκε να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα ο φάρος από το λιµάνι της Νέας Υόρκης. Κατά τις 9 και 30′ το ελληνικό πλοίο εισήλθε στον ποταµό Ούδσων (Hudson river). Ο ουρανός ήταν συννεφιασµένος. Επιπλέον οµίχλη είχε καθίσει πάνω στο λιµάνι και δεν άφηνε να διαφανεί σχεδόν τίποτα από τις όχθες. Εντούτοις το πλήθος των µικρών και µεγάλων πλοίων που περνούσαν πλάι από τον “Μιαούλη” καθώς και τα σφυρίγµατα των σειρήνων τους, έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα λιµάνι που είχε κολοσσιαία κίνηση. Μια ώρα αργότερα η οµίχλη διαλύεται και φαίνεται πλέον ένα ατµόπλοιο να κινείται προς την κατεύθυνση του “Μιαούλη” φέροντας στην πρύµνη του µια τεράστια ελληνική Σηµαία! Από αυτό ακούγονται έντονες ζητωκραυγές. Είναι το ατµόπλοιο µε το παράξενο όνοµα «Φαβορίτα» (Favorite), στο οποίο επιβαίνουν οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, όπως και ο Πρόξενος αλλά και οι πλουσιότερες οικογένειες της ομογένειας….»
Οι Κερκυραίοι του πληρώματος
Στο πλήρωμα του «Μιαούλη» συγκαταλέγονταν στο ιστορικό ταξίδι οι παρακάτω Κερκυραίοι:
Υποπλοίαρχοι: Αριστοτέλης Γιωτόπουλος του Αθανασίου και Κωνσταντίνος Βούλγαρης του Χριστοδούλου.
Ανθυποπλοίαρχος Βικέντιος Λοπρέστης του Νικολάου.
Δίοπος Γεώργιος Στρατηγός
Ναύτες καταστρώματος: Αλέξανδρος Ασπιώτης, Μαργαρίτης Μοντσενίγκος και Αθανάσιος Γεωργοπάλης
Πτυχιούχοι θερμαστές: Γεώργιος Ραϊμούνδος και Ιωάννης Βλάσσης
Ναύτης θερμαστής: Χρήστος Στραβοράβδης
Από τους Παξούς και τους Οθωνούς
Συμμετείχαν επίσης: ο Παξινός πτυχιούχος Αρμένων Διονύσιος Μητσιάλης και από τους Οθωνούς: ο πτυχιούχος οπλίτης Αναστάσιος Κατέχης και ο ναύτης καταστρώματος Χρήστος Αργυρός.
Γιώργος Ζούμπος
* * *
Leave A Comment